Pages

30 Kasım 2011 Çarşamba

Başka bir veritabanından Statspack verisinin import edilmesi

Analiz etmek için Statspack verisini bir veritabanından başka bir veritabanına taşımak istenebilir. Şöyle diyelim; üretim veritabanının PERFSTAT şeması ayda bir sefer export ediliyor, ardından yer kazanmak için Statpack tabloları TRUNCATE ile  düşürülüyor. Bu silinen snapshotlar, geçmiş snapshotlara ihtiyaç duyulduğu zamanlarda(mesela geçen ayın snapshotlarına bakılmak istendiğinde) başka bir veritabanına import edilebilir. Açık olarak,devam eden snapshot yakalama prosesinde karışıklık yaratabileceğinden dolayı bu import işleminde üretim veritabanı hedef olamaz.  

Örnekteki senaryoda hesaba katılması gereken; STATS$IDLE_EVENT adlı Statpack tablosu belirli Statpack sürümünde eksik olan ilave bekleme olaylarını içerebilmektedir. PERFSTAT sahipliğindeki tabloların kaba kuvvetle düşürülmesi yaklaşımı ve ardından import işlemi ile bu tabloların tekrar oluşturulmasına izin verilmesi bu özelliği ortadan kaldırmaktadır. Bu sebeple bundan sonraki yaklaşım herhangi bir Statpack tablosunu düşürmez.  Bunun yerine bütünlük kısıtlamalarını(integrity constraints) devredışı bırakır, sptrunc.sql ile tabloları düşürür ve mevcut tablolara veriyi import etmek için IGNORE=Y import takısını kullanır.

Başlangıç noktası olarak, spcreate.sql ile Statspack kurulu bir veritabanı gerekmektedir. Bu hedefteki Statspack sürümü export edilen dump dosyasının Statspack sürümü ile aynı olmalıdır. Otomatik snapshot yakalama özelliği devredışı bırakılmış olmalı ve öncelikle sptrunc.sql ile tüm mevcut snapshotlar sistemden temizlenmelidir.

21 Kasım 2011 Pazartesi

TROUG üyelerine PACKT Oracle Kitaplarında %22 İndirim

Türk Oracle Kullanıcı Grubu üyeleri artık “Packt Publishing” yayınevinin Oracle teknolojileri konulu kitaplarını satın alırken 22% indirim hakkına sahip! Bu indirimden faylanmak isteyen TROUG üyeleri, TROUG iletişim sayfasından üyelik için kullandıkları e-mail adreslerini belirterek, indirim kuponlarını talep edebilirler. Üyeler, internet üzerinden verecekleri siparişlerde bu indirim kuponu kodlarını kullanarak 22% indirim sağlayabilecekler.
Packt Publishing IT teknolojileri üzerine 600’den fazla, Oracle teknolojileri üzerine ise 100’e yakın kitap yayınlamış, sektörün önde gelen yayınevlerindendir. Packt’in Oracle teknolojilerine ilişkin kitaplarının listesine şu linkten ulaşılabilir: http://www.packtpub.com/books/oracle
TROUG’ye ücretsiz üye olmak için: http://apex.oracle.com/pls/apex/f?p=38448:1

15 Kasım 2011 Salı

Oracle 11g Dataguard mimarisinde medya recovery hizmetlerinin iyileştirilmesi

Media recovery hizmetlerinin amacı, bir veritabanını uygun zaman dilimine geri döndürmek veya primary veritabanındaki tüm aktif işlemlerin birebir olarak fiziksel standby veritabanındada uygulanmasıdır. Zaten bu yazınında amacı Data Guard mimarisinde primary veritabanındaki işlemlerin fiziksel standby veritabanınında da uygulanması esnasında muhtemel darboğazlarını işaret etmek ve bunlarla ilgili gerekli iyileştirme işlemlerinin neler olduğunun gösterilmesidir.