Pages

30 Aralık 2011 Cuma

Mutlu yıllar !

2012 yılında tüm düşlerinizin gerçekleşmesi dileğiyle!



26 Aralık 2011 Pazartesi

Oracle 11g de PGA ve SGA tavsiyecileri arasında bellek dağıtımı hesaplamaları ve AMM

Oracle 11g de PGA ve buffer cache tavsiyecileri arasındaki bellek dağıtım prosedürü daha az karmaşıktır. Ortalama direkt IO zamanını hesaplamak veya PGA tavsiyecisi verisini bytes değerinden tamamlanma süresine çevirmek gerekli değildir, çünkü V$PGA_TARGET_ADVICE view görünümü zaten tamamlanma süresi beklentilerini dahil etmektedir. Bu sebeple Oracle 10g den daha az karışık olan aşağıdaki sorgu kullanılarak her iki tavsiyeci direkt olarak kıyaslanabilmektedir:

23 Aralık 2011 Cuma

Oracle 10g için PGA ve Buffer Cache bellek dağıtımlarında tavsiyecilerin kullanımı


IO bekleme olayları sıklıkla bizi doğru bellek iyileştirme yönüne yönlendirmektedir. Örneğin tüm bekleme olayları tampona alınmış IO için ise, PGA yı artırmak muhtemelen yardımcı olmayacaktır. Ancak, hem geçici segment beklemeleri hemde tampona alınmış IO beklemeleri önemli  ise, en iyi deneme bile belirgin değişme yapmayabilir.

V$PGA_TARGET_ADVICE ve V$DB_CACHE_ADVICE görünümleri  artan veya azalan bellek veya PGA boyutunun muhtemel etkisini belirlemek için tavsiyeler sunmaya yardımcı olmaktadır.  Bu görünümleri kullanarak PGA ve SGA arasında nasıl en iyi bellek tahsisini belirleyebileceğimizi görebiliriz.  

Oracle 10g’de, bu prosedür oldukça komplike hale getirilmiştir, çünkü PGA tavsiyecisi geçen süre ile ilgili tahminler içermemektedir.  Oracle 10g de ideal prosedür aşağıdaki gibidir:

1.       Geçici segment direkt IO işlemleri için ortalama süre ve blok sayısı belirlenmektedir.
2.       Bu ortalamalar kullanılarak V$PGA_TARGET_ADVICE  içindeki byte miktarı, geçen süreye dönüştürülür.
3.       V$DB_CACHE_ADVICE  içindeki bu PGA tamamlanma  süreleri, tampon önbellek tavsiyeci tamamlanma süresi ile birleştirilerek, hangi hedef birleşmelerinin tüm tamamlanma süreleri içinde azami artış gösterdiğinin belirlenmesi sağlanır.