Pages

17 Ocak 2012 Salı

“Oracle Database Smart Flash Cache” özelliğinin yapılandırılması

AWR raporunun daha fazla buffer cache ihtiyacı olduğuna işaret ettiğini düşünelim. Paylaşımlı havuzun doğru şekilde ayarlandığından eminsiniz. Buffer cache miktarını, paylaşımlı havuzdaki bellek tahsisini azaltarak, daha yüksek bir minimum seviyeye çıkaramıyorsunuz ve ilave olarak Oracle’a tahsis edeceğiniz daha fazla fiziksel bellek imkanıda bulunmuyor.

İşte bu sıkıntılı durumda, işletim sistemine bağlı olarak, Oracle 11.2 sürümü ile yeni gelen “Oracle Database Smart Flash Cache  özelliği ile, buffer cache için daha fazla miktarda bellek gerektiğini işaret eden durumlarda, harici olarak ekstra bellek genişletmesi yapılabilir. Bu özellik şu an sadece Solaris ve Oracle Linux işletim sistemleri ile sınırlıdır.  

Flash cache özelliğini devreye almak için aşağıdaki parametrelerin ayarlanması gerekmektedir:

·         DB_FLASH_CACHE_FILE: Bu parametre, flash cache için yol adını ve dosya ismini ayarlar. Flash cache dosyası için bir flash cihaz kullanılmalı ve işletim sisteminde, raw diskte veya bir Oracle ASM disk grubunda aşağıdaki örnekte olduğu gibi bulundurulmalıdır.

DB_FLASH_CACHE_FILE= "/dev/sdc"
DB_FLASH_CACHE_FILE = "/export/home/oracle/file_raw" /*  --raw dosya
DB_FLASH_CACHE_FILE = "+dg1/file_asm" /*   --ASM diskgrubu kullanılır.

·         DB_FLASH_CACHE_SIZE:  Bu parametre flash cache depolama alanını belirler.

DB_FLASH_CACHE_SIZE = 8GB

Flash cache etkin bir sistem ve etkin olmayan bir sistem arasında kolayca geçiş yapmak için, aşağıdaki komutlar kullanılır.

SQL> alter system set db_flash_cache_size = 0; /* --flash cache devredışı kalır.
SQL> alter system set db_flash_cache_size = 8G; /* -- flash cache tekrar devreye sokulur.

Yukardaki örneklemede görüldüğü üzere flash cache dinamik olarak devredışı bırakılıp tekrar devreye alınabilmesine rağmen, Oracle bu metodu desteklememektedir.

“Oracle Database Smart Flash Cache”, Oracle 11.2 sürümünde Enterprise lisans içine dahildir. Flash Cache flash tabanlı cihazların I/O hızındaki avantajını kullanarak, disk tabanlı depolama birimlerinden çok daha iyi I/O performansına erişmektedir. Örneğin; küçük diskler 4 milisaniye okuma hızı sunarken, flash tabanlı cihazlar aynı okuma oranını sadece 0.4 milisaniyede gerçekleştirir.

Flash Cache sadece salt okuma bir bellektir. Temiz(değişmemiş) veri blokları buffer cache’den disk alanı baskısı yüzünden tahliye edildiğinde, daha sonrasında bu bloklar flash cache içine taşınmaktadır. Sonradan, bu bloklara tekrardan gerek duyulursa, veritbanı bunları flash cache içinden SGA alanına taşıyacaktır.

Oracle veritabanının sınırsız belleğe erişmesini düşünmek her zaman gerçekçi olmaz. SGA alanı için maksimum 12 GB tahsis edebildiğinizi düşünün, eğer 50GB bir bellek olursa, o zaman veritabanı bütün olarak daha hızlı çalışacak anlamımı çıkar? Oracle Database Smart Flash Cache, bu gibi durumlar için dizayn edilmiştir.  Oracle, flash cache boyutunun buffer cache boyutunun iki katı bir değere ayarlanmasını tavsiye etmektedir. Burada kesin ve katı bir kural yoktur, isterseniz kadame ekademe katlayarak artırın ve elde edilen performans gelişimini gözleyin. Tatmin eden bir noktada artırma işlemini sonlandırabilirsiniz.
Oracle ayrıca, eğer “db file sequential read” bekleme olayı top listesindeyse ve eğer yeterli CPU kapasitesi mevcutsa, flash cache özelliğinin kullanılmasının değerlendirmeye alınmasını tavisye etmektedir. Flash cache bir sefer devreye alındımı, Oracle veri bloklarını buffer cache içinden flash cache içine taşır ve veritabanı buffer cache içindeki bloklar hakkında metaveriyi saklar. Flash cache içine taşınan blok sayısına bağlı olarak, MEMORY_TARGET parametresinin değeri yükseltilebilir, böylece  birikmiş metaveri diğer parçalar için kalan bellek miktarını etkilemez.

Oracle, flash cache depolama birimi için iki cihaz tavsiye etmektedir; bunlar Sun Storage F5100 Flash Array ve Sun Flash Accelerator F20 PCIe Card. Tek bir flash cihaz seçilebildiğinden dolayı, bir volume managerde gerekmektedir. Bu noktada da, Oracle ASM en iyi volume manager olarak öne çıkmaktadır.

Eğer flash cache özelliği Oracle RAC ortamında kullanılacaksa, her bir instance için ayrı flash cache dosya yolu oluşturulmalı ve her bir instance’ın flash cache’i için farklı ASM disk grubu oluşturulması gerekmektedir.

Oracle Database Flash Cache ile ilgili detaylı araştırma ve karşılaştırmalara aşağıdaki linklerden ulaşabilrsiniz.



0 yorum:

Yorum Gönder